Απαραίτητο δε για την εφαρμογή της είναι τα πλέον σύγχρονα και υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα που διαθέτει η ιατρική και η φυσικοθεραπεία στο κόσμο σήμερα και κυρίως ΑΝΩΔΥΝΑ – ΑΣΦΑΛΗ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ για τη θεραπεία αυχένος και μέσης και κατά το οξύ στάδιο με την έγκριση FDA & CE.

Μετά από χρόνια κλινικών ερευνών από τον C. Norman Shealy και τους συνεργάτες του παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 στην ιατρική κοινότητα της Αμερικής. Τον Απρίλιο του 1997 έλαβε την πιστοποίηση του FDA και άρχισε να διατίθεται προς εφαρμογή σε ορθοπεδικούς, νευροχειρούργους και φυσικοθεραπευτές στην Αμερική.

Ενδείξεις Αντεδείξεις
Προβολή δίσκου Εγκυμοσύνη
Ρήξη δίσκο Σπονδυλοδεσία
Κήλη δίσκου Μεταστατικό καρκίνο
Εκφύλιση δίσκου Οστεοπόρωση (μεγαλύτερη 40%)
Στένωση σπονδυλικής στήλης Ανεύρισμα αορτής
Σύνδρομο faset  
Στένωση μεσοσπονδύλιων διαστημάτων  
Προεγχειρητικά & μετεγχειρητκά στους ασθενείς  


Το DRX 9000 και DRX 9500 είναι αποδεδειγμένο ότι έχει θεραπεύσει επιτυχώς το 86% των ασθενών που πάσχουν από προβλήματα σπονδυλικής στήλης.
Ο μηχανισμός δράσης είναι διαφορετικός από αυτόν της κλασικής έλξης η οποία διεγείρει τους υποδοχείς τάσης των παρασπονδυλικών μυών πράγμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την μυϊκή τους σύσπαση και κατά συνέπεια την αύξηση της ενδοδισκικής πίεσης.

Η μέθοδος αποσυμπίεσης παρακάμπτοντας τη διέγερση των υποδοχέων τάσης των παρασπονδυλικών μυών δεν δημιουργεί μυϊκή σύσπαση πράγμα το οποίο συμβάλει στην ελάττωση της ενδοδισκικής πίεσης, την συρρίκνωση  της κήλης, την διευκόλυνση της εισροής οξυγόνου και λοιπών συστατικών στον μεσοσπονδύλιο δίσκο.

Το DRX9000 και DRX9500 ρυθμίζει την γωνία διαχωρισμού των αρθρικών επιφανειών (π.χ. για DRX9000 Ο4-Ο5 ή Ο5-Ι1 κ.λ.π και για το DRX9500 Α5-Α6 ή Α6-Α7 κ.λ.π ) και την ποσότητα της δύναμης που είναι αναγκαία για την αποφόρτιση του συγκεκριμένου επιπέδου, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ίασης στο τμήμα του δίσκου.

Σε μελέτη που έγινε το 2001 στο ΠΠΓΝ Πατρών υποβλήθηκαν 389 ασθενείς από 17 – 80 ετών.

256 άνδρες με Μ.Ο. ηλικίας 49 ετών
133 γυναίκας με Μ.Ο. 52 ετών

Η συμπτωματολογία των ασθενών από 1 μήνα – 10 έτη ενώ στα απεικονιστικά ευρήματα ( αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος ) παρατηρήθηκαν κήλες από 0,6 – 1,5 cm οι οποίες αφορούσαν Ο3 – Ι1 διαστήματα. Όλοι οι ασθενείς ήταν υποψήφιοι για χειρουργική αποκατάσταση.

Αποτελέσματα μετά τη θεραπεία 20 συνεδριών σε διάστημα 5 – 6 εβδομάδων.

Από 389 ασθενείς ολοκλήρωσαν 309 τη θεραπεία

Από τους 309 που αποπεράτωσαν τη θεραπεία ποσοστό 72% παρουσίασαν άριστα αποτελέσματα, 21% μέτρια ή φτωχά, 4% αποδόθηκε σε άλλη αιτία, 3% μόνον υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κανέναν ασθενή δεν προκλήθηκε βλάβη ή επιδείνωση της προϋπάρχουσας βλάβης.
© physiokriti.gr
κατασκευή ιστοσελίδων - ιστοσελίδες